Znanstvenici uspjeli povezati dijamante njihovim vibracijama




Znanstvenici sa Oxforda su uspjeli povezati dijamante pomoću njihovih vibracija. To su uspjeli pomoću uređaja koji je istovremeno odašiljao laserske zrake u oba dijamanta.

Znanstvenici je pošlo za rukom ostvariti misteriozni proces koji je dosada bio specifičan na kvantnoj razini. Uspjeli su povezati dva dijamantna u procesu poznatijem kao kvantno sprezanje. Koliko je cijeli proces misteriozan ilustrira činjenica da ga je i veliki Einstein opisao kao "jezivo djelovanje na daljinu".

Kvantno sprezanje je efekt kojim se jedan predmet povezuje s drugim na način da će nekakav utjecaj na jedan od njih odraziti se na drugom, unatoč tome što ih dijele velike udaljenosti. Sprezanje se obično dešava između subatomskim česticama, a predviđa ga i kvantna mehanika, koja proučava svijet "sitnih" procesa. Međutim, ovaj eksperiment izdiže procese iz područja kvantne mehanike na razinu velikih predmeta.

U dosadašnjim pokušajima susprezanja, odnosno povezivanja, naučnici su uspjeli teleportirati "djeliće" svjetlosti, pa i povezati neke veće predmete, ali svi eksperimenti su se provodili u strogo kontroliranim i posebno pripremljenim uvjetima. Za razliku od njih, ovaj je proveden pri sobnoj temperaturi, u okolini koja je slična svakodnevnim uvjetima, piše Fox News.