Poslovi budućnosti: Virtualni odvjetnik i profesionalni 'frend'




Zbog napretka tehnologije nove generacije čeka 60 posto nama nepoznatih zanimanja poput virtualnog odvjetnika, psihoterapeuta za smrt i urbanog agronoma.

Visokoobrazovne institucije školuju ljude za zanimanja koja će uskoro biti zaboravljena, kaže Thomas Frey, autor priručnika “Razgovaranje s budućnošću” i ravnatelj “futurističkog” Instituta DaVinci u Coloradu. Mnogi će poslovi poput inženjera građevine, medicinskih sestara te informatičara, tvrdi, i dalje postojati, no s napretkom tehnologije znatno će se izmijeniti.

Oko 60 posto profesija koje će biti aktualne za nekih desetak godina još ne postoje, no vjeruju kako će među najtraženijim budućim zanimanjima biti: odvjetnik za virtualne posjede i vlasništvo, organizator privatnog života, profesor za socijalizaciju i druženje s prijateljima, majstor za popravljanje vjetroturbina, dizajneri 3D avatara, psiholog za biljke, ali i vrlo traženi nanoliječnici koji će se u medicini budućnosti koristiti nanotehnologijom.

Kako je nedavnim istraživanjima utvrđeno da su troškovi odgoja djece u zadnjih desetak godina porasli za 40-ak posto te da se oko 70 posto prihoda jednog roditelja troši samo za potrebe djeteta, predviđa se da će sve više roditelja za djecu tražiti usluge školovanja kod kuće.

Doda li se tomu i pad kvalitete javnih obrazovnih institucija te skupoća privatnih, logičan je slijed kreiranje nove profesije - tzv. samostalnoga koordinatora za kućno obrazovanje djece. Osim što će poučavati djecu, koordinator će biti i spona između učenika, roditelja, škole te drugih stručnjaka.

Profesionalni prijatelj

Neki će trendovi iz prošlosti opet oživjeti. Tako stručnjaci predviđaju modernu verziju popularnih “družica” iz 19. stoljeća, koje su imale dame iz visokog društva. Takvi će “profesionalni prijatelji”, tvrde, u budućnosti biti sve traženiji, osobito među starijom populacijom.

Virtualno odvjetništvo
Strastveni obožavatelji igrica poput “World of Warcrafta” ili “Second Lifea” nakupljaju gomile virtualnog vlasništva, a krađe, hakiranja, prevare i druge online nepodopštine vrlo bi brzo mogle rezultirati novim trendovskim zanimanjem tzv. virtualnih odvjetnika.

Urbani agronomi
Jedno od zanimanja budućnosti bit će tzv. urbani agronomi, tvrdi Thomas Frey. Tako objašnjava da će buduće generacije poljoprivrednika hranu saditi i uzgajati pod zemljom, i to najčešće točno ispod prodavaonica u kojima će se uzgojeno voće i povrće prodavati.

Specijalist za katastrofe
Iako djeluje utopijski te podsjeća na scenarij znanstveno-fantastičnih filmova, sve veća učestalost prirodnih katastrofa na Zemlji uskoro bi, nagađa se, mogla rezultirati nastankom nove tražene profesije - “kataklizmičkoga specijalista”.

Psihoterapeut za smrt
U bliskoj budućnosti sistematski bi pregledi mogli uključivati genetički “screening”, koji će okvirno predviđati “vrijeme umiranja”, navode futuristi. Takva će saznanja, tvrde, zahtijevati novu vrstu psihoterapeuta, koji će ljudima pomagati da prihvate činjenicu o pretkazanoj smrtnosti.