Pancirni prsluk s vodenim hlađenjem za ugodnije ratovanje




Svi oni koji se bave potencijalno opasnim zanimanjima poput policajaca i vojnika znaju kako im pancirna košulja može spasiti život, ali i kako u njoj tijelo ne diše i kuha se od vrućine. Problem preznojavanja može se riješiti uz novu vrstu pancirke, kompletno prijenosnu i klimatiziranu verziju.

Oklop koji ne sputava osobu koja ga nosi važna je briga za vojsku, pa tako u oklopnim vozilima postoje rashladni uređaji na koje vojnici mogu priključiti svoje odijelo i dobiti rashlađenu vodu između slojeva teške zaštitne opreme. Naravno, čim izađu iz oklopnjaka, povratak vrućine je neizbježan.

Ovaj novi model pancirke dizajn je švicarske istraživačke kompanije Empa, a koncept je baziran na dva tradicionalna oblika rashlađivanja – znojem i ventilacijom. Naime, prsluk iznutra vlaži kožu nositelja vodom, dok kroz posebne male otvore usisava vanjski zrak i hladi osobu. Ovim pristupom eliminirala se potreba za hladnom vodom i uređajem koji ju održava hladnom. Prsluk može osiguravati rashladu 3-4 sata, nakon čega mora biti dopunjen novom dozom vode.

Slična istraživanja već se vrše i na kamuflažnoj opremi te ruksacima i naprtnjačama, piše Geekosystem.com.

Izvor: znanost.com