Britanci potajno križaju ljude i životinje



BRITANSKI znanstvenici su u protekle tri godine stvorili preko 150 ljudsko-životinjskih hibridnih embrija, tvrdi Daily Mail. Istraživanje se navodno vrši u svrhu pronalaska lijekova za čitav spektar bolesti.

Samo istraživanje na hibridnim embrijima legalizirano je 2008. godine Aktom o oplodnji i embrijima, kojim je dopušteno spajanje životinjskog jajašca i ljudskog spermija. Znanstvenici smatraju kako bi se tom tehnikom mogle stvoriti matične stanice, uz pomoć kojih bi se mogle liječiti dosad fatalne bolesti. Samo su tri britanska laboratorija dobila dopuštenje za takvo istraživanje, a i ona su u međuvremenu zaustavljena zbog pomanjkanja financijskih sredstava.

Međutim, otkriće da je dosad već stvoreno preko 150 hibridnih embrija svejedno zvuči prilično šokantno, pogotovo ako se uzme u obzir da je prije samo tri dana znanstveno vijeće upozorilo da bi se lako mogla izgubiti kontrola nad takvim eksperimentiranjem.

Je li takvo eksperimentiranje etički opravdano?

Jedan od kritičara ovakve vrste istraživanja je i britanski parlamentarac David Alton, a upravo je on javnosti obznanio zabrinjavajuće brojke. "Borim se protiv stvaranja hibrida, i to je stvar principa. Nijedan znanstvenik koji se pojavio predamnom nije mi mogao elaborirati medicinsku utemeljenost tih eksperimenata u smislu otkrivanja metoda liječenja. To se etički ne može opravdati, te nas diskreditiraju kao zemlju. Riječ je o emocionalnoj ucjeni", kazao je Alton.

S druge strane, istraživanje je stao braniti profesor Robin Lovell-Badge koji navodi kako se znanstvenici nemaju zašto brinuti oko hibridnih embrija jer oni po zakonu moraju biti uništeni kroz 14 dana. "Eksperimenti se rade kako bi se bolje razumio rani razvoj čovjeka i pronašao lijek za teške i neizlječive bolesti. Eksperimentiranje se mora nastaviti, te bi trebali biti ponosni na britanske znanstvenike", zaključio je.

Izvor: Index.hr