Zrakoplov budućnosti: Od Europe do Tokija za 2 sata!




Od jedne od Europskih destinacija do Tokija za samo dva sata umjesto dosadašnjih 12 sati? Zvuči kao san, ali ovaj bi se mogao ostvariti zahvaljujući prvom hipsersoničnom putničkom zrakoplovu koji može postići brzinu od gotovo 5.000 kilometara na sat, što je više od četiri puta brže od brzine zvuka.

Projekt ove superbrze letjelice nazvane Zehst (kratica od Zero Emission Hypersonic Transportation), koja ne zagađuje zrak, a nije ni glasnija od današnjih zrakoplova predstavila je Airbusova roditeljska kompanija EADS. Jedina je loša vijest što ćemo do prvog komercijalnog leta morati čekati još najmanje 40 godina.

Ovaj zrakoplov budućnosti, koji će moći prevoziti najviše 100 putnika, pokretat će nekoliko motora na vodik i kisik, a voda je jedino što će ti snažni motori ispuštati u atmosferu. Idejni tvorci projekta istaknuli su i da bi novi zrakoplov udaljenost od Londona do Malage u južnoj Španjolskoj mogao prijeći za 20 minuta, let do Istanbula trajao bi 30 minuta, a do istočne obale SAD-a samo sat vremena.

Tvrtka EADS bi, u suradnji s japanskim tvrtkama, očekuje kako će imati prototio Zehsta do 2010. godine, a prevozit će od 50 do 100 putnika.