Znanstvenici otkrili crni silikon koji ubija bakterije




Zahvaljujući novom otkriću znanstvenika iz Australije, tzv. "crnom silikonu" uskoro bi dobili u kućanstvu materijal koji doslovno ubija bakterije i mikroorganizme. A ne zahtjeva ni kapljicu dezinficijensa.

Zove se "crni silikon". Dok je silikonski materijal sam po sebi otkriven još 1990. godine, znanstvenici su tek nedavno naišli na njegova antibakterijska svojstva nakon proučavanja krila vretenaca i cvrčaka. Oni su otkrili da nanostrukture oblikovane poput malih stupova na krilima efektivno ubijaju bilo koju bakteriju koja se pokušava tamo nastaniti. Sa šipkama koje su samo 500 nanometara visoke, crni silikon ima doslovno istu namjenu. Bakterija ne može sletiti na površinu bez da bude uništena šiljcima.

Što se tiče svakodnevne  komercijalne primjene još uvijek postoje potencijalne loše strane. Crni silikon momentalno se koristi za senzore za kamere i solarne ćelije, crni silikon nije se zapravo  komercijalizirao, stoga je teško odrediti koliko bi bilo skupo proizvoditi ga u većim količinama. Znanstvenici koji su otkrili antibakterijska svojstva crnog silikona su optimistični u razmišljanjima da proizvedu sintetički nanomaterijal koji će imati isti efekt odnosno koji će uspješno "ubijati" bakterije i mikroorganizme.