Europa gradi svoj 'space shuttle'


NASA je u fazi povlačenja space shuttlea i čeka se i posljednja misija njihovog Atlantisa, Rusi su zadovoljni svojim svemirskim programom, no čini se da jedino Europska svemirska agencija ide naprijed.

ESA je najavila kako planira gradnju takozvanog 'svemirskog metka', letjelice u privatnoj izgradnji, koja sliči space shuttleu, ali bez krila. Projekt bi trebao završiti i letjelica biti napravljena u naredne dvije godine. Zadatak izrade dobila je tvrtka Thales Alenia Space, koja je već napravila nekoliko komponenti za Međunarodnu svemirsku postaju te brojne satelite, prenosi popsci.com.

Ta će letjelica biti okretnija i preciznija od dosadašnjih svemirskih letjelica, poput shuttlea, tvrde u ESA-i. Thales Alenia Space gradnju ove letjelice neobičnog izgleda najavio je na Paris Air Showu i dodali su kako je sve spremno za realizaciju.

ESA je letjelicu nazvao Intermediate eXperimental Vehicle, ili IXV. Teži dvije tone i lansirat će se pomoću Vega rakete. Maksimalna brzina letjelice bit će 25.600 kilometara na sat, a plafon leta 448 kilometara. Povratak na Zemlju bit će takav da će letjelica padobranom slijetati u more. Dakle, 2013. ESA bi trebala imati svoju svemirsku letjelicu.

Izvor: dnevnik.hr